Моята вълнуваща екскурзия в чужбина

6
Може да гласувате на всеки 24 часа. Ако снимката Ви е харесала, споделете я за да помогнета на участника да спечели.

  • Прегледано: 347
  • Добавено на:
  • Описание: Езеро Туз, (турски: Tuz Gölü , което означава Соленото Езеро) е езеро в централната част на провинцията Анатолия, Турция. Езерото е второто по големина в Турция, след езеро Ван. Намира се на около 105 километра северо-източно от Кония, и на 150 километра югозападно от столицата, Анкара.
    През повечето от годината, Туз не е по дълбоко от 1-2 метра. Площта му е около 1 600 км². Територията на езерото е разделена между тези турски провинции: провинцията Анкара, провинцията Акцарай и провинцията Кония.
    Езерото е с изключителен физиологичен разтвор, и през лятото, по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в слой от сол който достига дебелина до 30 см. През зимата, част от солта се разтваря отново в прясна вода, която се въвежда в езерото чрез валеж на дъжд. Този процес подпомага на солните мини, които се намират в езерото. Трите активни мини в езерото произвеждат 70% от солта, консумирана в Турция. Основната дейност в района около езеро Туз е основно свързана с преработката и рафинирането на сол.
    в езерото произвеждат 70% от солта, консумирана в Турция. Основната дейност в района около езеро Туз е основно свързана с преработката и рафинирането на сол
  • Участник:
Харесай:
Сподели:


Коментари


Последни участия